Moda na zdrowy tryb życia doszła do Nas już jakiś czas temu. Wszędzie można spotkać młodzież grającą w piłkę, studentów uprawiających jogging czy też osoby starsze z przyjemnością oddające się nord walkingowi. Sposobów na aktywność fizyczną jest mnóstwo, jednak to nie jedyny element zdrowego trybu życia. Do ćwiczeń należy dodać również zdrowe odżywianie. A na to czasami brakuje Nam pomysłów. Dlatego dziś proponujemy Wam bezglutenowe placki jogurtowe. Robi się je niezwykle szybko, a w dodatku są przepyszne i zdrowe !

Składniki:

  • 2 jajka
  • 400g jogurtu naturalnego (typ grecki)
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • szklanka mąki ryżowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Jajka roztrzepujemy i dodajemy jogurt oraz roztopione masło. Wszystkie te składniki dokładnie ze sobą łączymy, po czym dodajemy przesianą mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Składniki ponownie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placuszki nie używając już tłuszczu (w razie potrzeby świetnie sprawdzi się oliwa z oliwek). I to wszystko ! 🙂

Placuszki możemy podać po prostu z cukrem pudrem, dżemem, konfiturą, syropem klonowym, owocami, nutellą bądź z czym tylko zechcemy ! 🙂

Smacznego!

M.J.

 

Źródło zdjęcia: www.zufikowo.blogspot.com