Moda na zdrowy tryb życia doszła do Nas już jakiś czas temu. Wszędzie można spotkać młodzież grającą w piłkę, studentów uprawiających jogging czy też osoby starsze z przyjemnością oddające się nord walkingowi. Sposobów na aktywność fizyczną jest mnóstwo, jednak to nie jedyny element zdrowego trybu życia. Do ćwiczeń należy dodać również zdrowe odżywianie. A na to czasami brakuje Nam pomysłów. Dlatego dziś proponujemy Wam bezglutenowe placki jogurtowe. Robi się je niezwykle szybko, a w dodatku są przepyszne i zdrowe !
Składniki:
- 2 jajka
- 400g jogurtu naturalnego (typ grecki)
- 2 łyżki rozpuszczonego masła
- szklanka mąki ryżowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka roztrzepujemy i dodajemy jogurt oraz roztopione masło. Wszystkie te składniki dokładnie ze sobą łączymy, po czym dodajemy przesianą mąkę ryżową i proszek do pieczenia. Składniki ponownie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i smażymy placuszki nie używając już tłuszczu (w razie potrzeby świetnie sprawdzi się oliwa z oliwek). I to wszystko ! 🙂
Placuszki możemy podać po prostu z cukrem pudrem, dżemem, konfiturą, syropem klonowym, owocami, nutellą bądź z czym tylko zechcemy ! 🙂
Smacznego!
M.J.
Źródło zdjęcia: www.zufikowo.blogspot.com