Szukasz pomysłu na sylwestrową sałatkę, która nie tylko pięknie wygląda, ale też świetnie smakuje? Idealnie sprawdzi się sałatka gyros! Robiłam ją w drugi dzień świąt i szczerze mogę powiedzieć, iż jest przewspaniała, kolorowa, no i bardzo sycąca. Na następny dzień nie było już po niej śladu, ale na pewno wykonam ją jeszcze nie jeden raz…
Co potrzebujesz?
- 2 filety z piersi kurczaka
- 1 czerwoną cebulę
- pół świeżego ogórka
- kilka sztuk ogórków konserwowych
- 1 paprykę
- 1 puszkę odsączonej kukurydzy
- pół kapusty pekińskiej
- keczup
- majonez
- przyprawę do gyrosa
Filety pokrój w kostkę, wymieszaj z solą i przyprawą do gyrosa, a następnie usmaż na oleju do uzyskania złotego koloru i zostaw do wystygnięcia pod częściowym przykryciem.
Cebulę i kapustę pekińską pokrój w paski, a paprykę i ogórki w kostkę.
Wszystkie składniki układaj warstwami: mięso, cebulę i posmaruj cienką warstwą keczupu. Później ogórki, kukurydzę, majonez i paprykę. Na koniec czas na kapustę (przesyp ją przyprawą gyros). Całość możesz posypać szczypiorkiem i/lub ulubionymi ziołami. Smacznego!
KA
Przepis pochodzi ze strony winiary.pl