Idą święta, a Ty nie masz już pomysłów, co dobrego (najlepiej szybkiego) można zrobić do wigilijnej kawy? Dość już napiekłeś pierniczków, przekładańców i innych smakołyków? Dzisiaj proponujemy Wam czekoladowe kuleczki pod śnieżną pierzynką kokosu, jako, że za oknem śniegu brak!

Składniki:

  • puszka mleka skondensowanego
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • szklanka wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Puszkę z mlekiem skondensowanym otwieramy, a zawartość przelewamy do garnka. Podgrzewamy i dodajemy do mleka 4 łyżki gorzkiego kakao. Tak gotujemy ciągle mieszając do całkowitego zgęszczenia (tak, aby po przejechaniu łyżką po dnie garnka, móc je zobaczyć przez chwilkę). Kiedy masa wystarczająco zgęstnieje, należy odczekać, aż ostygnie na tyle, by móc jej dotykać dłońmi. Formujemy dłońmi kuleczki z masy (łyżeczka/łyżka masy na kulkę – w zależności, jak dużych rozmiarów chcemy kulki) obtaczając je w wiórkach kokosowych wysypanych na talerz. Tak powstałe kuleczki umieszczamy w małych, papierowych foremkach. I gotowe ! Można delektować się pysznymi kuleczkami podczas świątecznej kawy czy herbaty.

Życzymy smacznego ! 🙂

M.J.

 

Źródło zdjęcia: gospodynimiejska.blogspot.com